Jedna od definitivno slatkih muka jeste izabrati pravo ime za svoje dijete. Niti jednom roditelju nije bilo lako da izaberu ime za kratko vrijeme, nego su dugo razmišljali i tražili ono najidealnije. Često vidimo da se roditelji ne slažu oko imena djeteta, jer jedno želi da da po svom mišljenju, dok se drugo ne slaže.

Najgore je kada roditelju djetetu daju neki staromodno ime, a ono ga ne može promijeniti dok je mlado. Kasnije postane predmet ismijavanja druge djece, iako jadno nije moglo da bira kako će se zvati.

Mnoga djeca ismijavaju drugu kada čuju ružno i neobično ime, a djeca moraju da trpe tu torturu zbog nemara svojih roditelja. Često takva djeca čekaju da postanu punoljetni kako bi promijenili ime i uzeli neko normalnije. U posljednjih nekoliko godina, ponovo su postala popularna stara tradicionalna imena.

Kao i svake godine, izdvajaju se najpopularnija imena , koja su najčešće roditelji davali svojoj djeci. Tako je u Srbiji jedno od popularnijih imena Sara, čije je porijeklo od arapske riječi a znači radost i sreća.

Drugo najpopularnije ime je Ema, koje može nastati kao izvedenica imena Emilija, a treće ime je Hana, koje znači iskusna i pametna žena. Iako su ovo muslimanska imena, ona se najčešće daju djeci u Srbiji.