Klikom na sliku ispod Zatvarate PROZOR!


Kliknite na sliku

Srbin opisao kako izgleda radni dan u jednoj njemačkoj fabrici: Sve je programirano u minut, ako počneš raditi u 6 sati, već si zakasnio! – Alternativa

Već nekoliko godina svakodnevno se polemiše o radu u Njemačkoj, te se navode prednosti i nedostaci. Svakako da su kod njih bolji uslovi rada i veće plate, ali da li se isplati napustiti sve i otići tamo raditi, gdje moraš više od pola dana provesti na poslu!?

Mnogi govore kako je ovo ”bijeg u bolji život”, ali počinje se postavljati pitanje da li je zaista tamo tako divno kao što se predstavlja!? Jedan čovjek koji radi u njemačkoj fabrici, odlučio je da nam iskreno ispriča kako izgleda raditi u ovoj zemlji, te da li se on ikada pokajao što je napustio sve i otišao u potragu za boljim životom.

”Od roditelja sam otišao sa dvedeset godina i mislio kako samo trebam doći u Njemačku kako bi sebi obezbjedio bolje uslove za život. Tada sam bio po njihovim standardima maloljetan, ali sam mogao da idem i služim vojsku. Kada sam imao 21. godinu postao sam punoljetan. Uspio sam da dobijem sve papire, preko oglasa našao posao i zaposlio se.

Svako jutro sam morao ustajati u 04:30 sati, a radno vrijeme bi mi počinjalo oko 06 sati. Bilo mi je jako naporno, ali vremenom sam se navikao na to. Ukoliko na posao dođeš u 05:50 sati, onda si već zakasnio i ne možeš ništa stići. Za doručak imamo samo deset minuta, a za ručak pola sata , koje kasnije moramo naraditi.

U toku rada rijetko kad imaš vremena da se napiješ vode, a ako moraš u wc, onda moraš zamoliti nekog kolegu da te zamijeni.”- ispričao je on.