Klikom na sliku ispod Zatvarate PROZOR!


Kliknite na sliku

Srbin otkrio kako se zaista živi u Švicarkoj! Ima platu od 6 000 franaka, a evo koliko na kraju mjeseca ostane mu uštede.. – Alternativa

Mnogi sanjaju da jednog dana odu u Švicarsku i tamo žive, jer su saznali da su tamo uslovi života najkvalitetniji. Međutim, jedan Srbin koji već nekoliko godina živi u Švicarskoj odlučio je da ispriča kakav je tamo zaista život i da li vrijedi sve ostaviti u svojoj domovini i otići u tuđinu.


Milan V. je već neko vrijeme u Bernu i radi kao grafički dizajner gdje mu je plata 6 000 franaka. I on je godinam slušao kako je tamo život ”med i mlijeko”, pa je napustio posao u Srbiji i zaputio se u zemlju satova i čokolade, kako bi pronašao svoju sreću.

”Svima zvuči super kada kažem da imam platu od 6 000 franaka, ali to je bruto plata. Ukoliko od toga odbijemo porez, ostaje nam iznos od 4 700 franaka, koje firma uplaćuje na račun. Najviše novca ide na stanarinu, jer rijetko gdje možette iznajmiti stan za malo novca. Ovdje kiriji jesu zaista velike, ali opet je lakše plaćati stanarinu, nego da imate svoju nekretninu.


Jedino ovdje milioneri mogu da imaju svoje nekretnine jer to njihove finansije mogu da izdrže, obzirom da su porezi nevjerovatno veliki. Ja sada živim u predgrađu grada, jer su kirije manje, u odnosu na sam centar grada, a to mi ne igra nikakvu ulogu. Da platite jednosoban stan, kirija je 1 500 franaka i ostane vam 3 200. Cijene hrane su visoke, pa oko 600 franaka mjesečno trošim.

Internet plaćam oko 160 eura, komunalije oko 450 franaka i na kraju meni ostane oko 2 000 franaka. Ukoliko se odlučim nešto dodatno da kupim moram dobro da razmislim. Kada je lijepo vrijeme idem biciklom na posao, kako ne bi morao plaćati gorivo.”- ispričao je Milan.