Klikom na sliku ispod Zatvarate PROZOR!


Kliknite na sliku

Šta slijedi do državne sahrane kraljice Elizabete II koja će biti održana za manje od dvije sedmice – Alternativa

Kraljica Elizabeta II umrla je juče, čime je okončana najduža vladavina u britanskoj istoriji. Palata je saopštila da je umrla mirno u zamku Balmoral u Škotskoj, okružena svojom porodicom.

Evo šta da očekujete u narednim danima po pitanju protokola i njene državne sahrane, pošto cela nacija i svet odaju počast.

Nakon što se kovčeg vrati u London, kraljičino telo će ležati u Vestminster holu četiri dana pre sahrane, tako da javnost može da dođe i oda počast.

Velika sala je najstariji deo Vestminsterske palate, srca britanske vlade.

Poslednji član kraljevske porodice čiji je kovčeg bio u sali bila je majka Elizabete Druge 2002. godine, kada je više od 200.000 ljudi stajalo u redu da vidi njen kovčeg.

Kraljičin kovčeg počivaće na uzdignutoj platformi poznatoj kao katafal, ispod srednjovekovnog drvenog krova dvorane iz 11. veka. Svaki ugao platforme čuvaju vojnici iz jedinica koje služe kraljevskom dvoru.

Kada je sahrana?

Kraljičina državna sahrana održaće se u Vestminsterskoj opatiji za manje od dve nedelje, a tačan datum tek treba da potvrdi sud.

Opatija je istorijska crkva u kojoj su krunisani britanski kraljevi i kraljice, uključujući krunisanje kraljice 1953. i gde se udala za princa Filipa 1947. godine.

Šefovi država iz celog sveta pridružiće se članovima kraljevske porodice kako bi obeležili kraljičin život i službu. Biće prisutni i visoki britanski političari i bivši premijeri.