Dok je živio Josip Broz Tito i vladao socijalizam, život je bio mnogo drugačiji i nije bilo kao danas. On je sebe predstavio doživotnim presjednikom, a neki su ga nazivali i diktatorom.

Obzirom da je prošlo nekoliko godina od njegove smrti, mišljenja široke narodne mase o njemu su podijeljena. Ima onih koji tvrde kako se tad mnogo bolje živjelo i da je to bio najljepši period života u Jugoslaviji, dok ima i onih koji kažu kako je bilo loše i da niko nije imao pravo da kaže svoje mišljenje, zbog čega su više za demokratiju.

Ljudi tada nisu bili podijeljeni po klasama,kao što je to slučaj danas, nisu postojale javne kuhinje, niti je bilo više siromašnih nego bogatih. Svako je mogao da odvede svoju porodicu na ljetovanje ili na zimovanje, to je bilo sasvim normalno, a ne kao što je danas to postalo luksuz.

Gorica Nešković, novinarka iz Srbije, jasno je istakla kako nije zadovoljna vladavinom Tita, jer je i sama tada živjela i vidjela kako sve to funkcioniše. Nikada nije otišla u ‘Kuću cvijeća’, ali i nema namjeru tamo da ide, pogotovu sada kada je saznala kako je svako dijete u tom periodu imalo svoj dosije. Istakla je kako je slučajno za to saznala, a u tom dosijeu za nju je pisalo kako je fina i mirna djevojčica.

Ima želju da pronađe sva ostala, kako bi pročitala šta se piše o drugoj djeci, a ubijeđena je kako neka djeca zbog lošeg ponašanja u djetinjstvu kasnije nisu mogla da napreduju i dobiju neki dobar posao.

Kada je vama bilo bolje živjeti, u doba Tita ili danas?