U prirodi imamo toliko biljaka koje nam mogu biti od velike koristi, spriječiti razna oboljenja, a ujedno i izliječiti nas od raznih tegoba, ali rijetko koja osoba zna za to. Malo se informišemo o biljkama koje se nalaze oko nas, a bilo bi nam mnogo bolje da koristimo njih, nego što posežemo za farmaceutskim preparatima.

Upravo jedna takva biljka je i ova, a većina ljudi smatra da je ona korov i uništavaju je u svom dvorištu. Međutim, vi nemojte to da radite, nego iskoristite biljku na pravi način. Možete na ovaj način pomoći mnogo svom tijelu, a sada ćemo vam mi i otkriti kako.

Radi se o biljci tušt, koju možemo da vidimo svugdje u svom dvorištu, a ujedno je možemo pripremiti na razne načine i da postane glavna namirnica na našim trpezarijskim stolovima. Ova biljka je najprije rasla na prostorima Indije i Kine, a kako je vrijeme prolazilo proširila se po cijelom svijetu.

Postala je jako popularna, a često se koristi i kao začin. Njena prednost je u tome što možemo da je pronađemo bilo gdje, a najčešće raste uz put, kuće, pa čak i u vinogradima. Cvjetovi se pojavljuju u julu i traju sve do oktobra.

Najbolje je da se biljka bere dok je mlada, jer će imati bolji i ljepši ukus, nego stariji biljka.