Ko gd hoće u Švicarskoj da radi, može dobro i da zaradi bez obzira koju školu da su završili i na koje radno mjesto aplicirali. U ovoj zemlji ima novca mnogo više od bilo koje druge u svijetu, te samim tim se smanjuju frustracijske sitnice koje na našim prostorima mogu u velikoj mjeri da zagorčaju život.

Niko tamo nema vremena da razmišlja o Trampu, struji, hrani, Hagu, koliko je snijega ostalo na putevima, zašto je po gradovima izlijepljeno dosta plakata, gasu, nesu, povišenju cijena…

Iako mnogi ne znaju, u Srbiju su cijene osnovnih životnih namirnica mnogo veće u onosu na Njemačku ili Švicarsku. Ukoliko hoćete kod nas da kupite litar ulja morate platiti preko dva eura, dok je u Njemačkoj cijena ulja oko 85 centi. Objavljeni su vodiči za plate i to iz švicarskog kantona Cirih, gdje svako može da vidi koliko koja profesija zaradi.

Oni su istakli kako plate za te profesije jesu povelike, ali da ujedno životni standard u ovoj državi je veći, a samim tim i troškovi života. Plata frizera je oko 2 600 eura, cvjećara oko 3 800 eura, pekara 4 000 eura, dok radnik u pošti ima mjesečnu platu od 4 000 eura. Interesantno je da novinari zarade oko 5 500 eura, dok javni tužilac ima platu od 10 400 eura.

Radnici imaju još jednu veliku prednost, a to je da dobijaju trinaestu platu. Sezona grijanja traje nešto duže, ali je dosta manja od cijene u Beogradu.