Klikom na sliku ispod Zatvarate PROZOR!


Kliknite na sliku

”Zarađujem 1900 eura, nemam dužurstva, a primim 14 plata godišnje!” Medicinska sestra iz Beča ispričala kako se tamo zaista radi i zarađuje! – Alternativa

”Ovdje se sve u velikoj mjeri razlikuje od života i rada u Srbiji. Uslovi za rad su bolji i kvalitetniji, posao koji radiš se isplati i mnogo je lakše raditi kada imaš dovoljan broj kolega oko sebe. Osjećam se lijepo i sigurno, te je to i osnovni razlog zašto sam ovdje. ”- rekla je Mirjana.

42- godišnja Mirjana Živančević otišla je iz Srbije u Beč, kako bi tamo pronašla idealni posao za sebe. Sada radi kao medicinska sestra, čija je plata 1 900 eura, a u toku godine dobije 14 plata. Radi od ponedjeljka do petka, nema dežurstva i ne mora da radi vikendom.

Prema nezvaničnim rezultatima, godišnje iz naše zemlje ode oko 300 medicinskih radnika , kako bi u inostranstvu pronašli bolji posao, koji će im osigurati bolje uslove za život. Jedna od njih je i Mirhana, koja je radila četrnaest godina u bolnici u Smederevskoj Palanci.

2011. godine preselila se u Beč, gdje se i udala. Napravila je nostrifikaciju diplome, a zbog toga je tri godine radila na terenu, gdje je pacijentima koji su dolazili iz bolnice pružala kućnu njegu. Sada radi sa doktoricom Vesnom, gdje je radno vrijeme odlično, ne radi vikende i ne mora da dežura. Uslovi rada su mnogo drugačiji nego u Srbiji, a materijali koji se koriste pri liječenju dosta bolji i kvalitetniji.

Sa njom radi još četiri osobe koje su iz Srbije, a otkrila je i da su pacijenti uglavnom iz njene zemlje.