Ovo je dokaz da građanima nije nimalo lako, ali isto tako i gazde objekata moraju da se nose sa takvom situacijom. Obzirom da ljudi nemaju novca da kupuju određene namirnice, onda ni njima se ne isplati svoju robu prodavati.

Radi se o lančanoj povezanosti. Od kako je započela ruska agresija na Ukrajinu, došlo je do povećanja gotovo svih namirnica, a naročito to osjete građani Bosne i Hercegovine, koji su ionako živjeli u teškim uslovima.

Meso je itekako bitna životna namirnica, a sada je njihova cijena otišla zaista previsoko. Neki mesari navode da su cijene tako visoke, a da nemaju kome prodavati meso, jer narod nema novca da ga kupi. Svjedoci smo da mnogo mesara u Sarajevu je zatvorilo svoja vrata, pa barem dok se situacija malo ne stabilizuje.

Jedna vlasnica mesare otkriva kako se ovim poslom bavi od 2008. godine, ali da sada je prinuđena da zatvori svoju radnju. Rekla je kako dolaze pojedini građani i traže da im odsječe mesa za 2 KM. Nju je sramota da pita zašto za tako malo novca, jer ne mogu dobiti ni komadić. Ona mora nabaviti meso po 11KM, da bi prodavala po 13KM, pa se kasnije narod buni da su cijene visoke.

Ona je otkrila da će cijene mesa rasti sve do septembra, te da se tek tada očekuje stagnacija cijena.