Klikom na sliku ispod Zatvarate PROZOR!


Kliknite na sliku

Željeli bolji život, a dobili pakao! U Njemačkoj je katastrofa, cijeli dan radim! Ponašaju se prema nama kao da smo robovi! – Alternativa

Mnogi smatraju da je Njemačka zemlja iz snova i pokušavaju na razne načine da dobiju posao tamo, presele se sa porodicom i obezbjede sebi bolje uslove za život. Međutim, nije uvijek sve tako lijepo i idealno kako nam se čini. Ovaj čovjek odlučio je da nam otkrije kako život u Njemačkoj i nije toliko idealan.

Oglas za posa pronašli su u rumunjskim novinama, nakon što su mjesecima tržili po raznim portalima na internetu i nisu mogli da pronađu adekvatan posao. Sada im se ukazala prilika da rade u mesnoj industriji. Ostavili su svoje porodice i rodno mjesto i krenuli u stranu zemlju kako bi mogli zaraditi novac koji im je neophodan za dobar i kvalitetan život.

Ali, nije sve onako kako izgleda. Navode kako im je sada jako teško i da se najteže nose sa radnim vremenom, jer nisu navikli ovako da rade.

”Da bish stigao na posao, morao bih ustati u jedan sat poslije ponoći. Kada je najljepši period za spavanje, ja bih odlazio na posao i radio do šest sati poslije podne. Radno vrijeme je katastrofa, ali i to smo nekako uspjeli da izdržimo. Mnogo gore je što se prema nama ponašaju kao da smo robovi. Svaki dan smo vukli po nekoliko tona mesa, a plata nam je bila samo 800 eura.

Kada bismo rekli nešto ili požalili se, oni to ne bi uzimali za ozbiljno, nego bi nam samo rekli da pronađeo sebi bolje radno mjesto ako možemo. Ma ovo je užas, nismo mislili da je ovakav princip rada u obećanoj zemlji. Trudili smo se na poslu,, ali smo kod kuće pokušavali i da pronađemo neki drugi posao.”- rekao je mladić iz Rumunije.

Otkrili su nam kako se dešavalo da zaplaču od muke. Cijela agonija je trajala tri mjeseca, a onda su pronašli neki drugi posao, gdje su bili bolji uslovi rada.