Klikom na sliku ispod Zatvarate PROZOR!


Kliknite na sliku

Znate li šta je STRNDŽANJE? Na Homolju je zastupljen: ”Svako sa svakim spava, bitno je samo nekog dohvatiti!” – Alternativa

Danas vam donosimo jednu zaista interesantnu priču o Vlasima, jer su oni prepoznatljivi po čudnim , ali i zanimljivim običajima. Ovaj običaj se mnogo povezuje sa homoljskim regionom , a naročita priča o strndžanju.

U Homolju je poznato da žena ima potpunu slobodu kada je u pitanju njen ljubavni život. Ukoliko se desi prevara, odlazak iz braka bez nekog razloga, to za njih nije nikakav grijeh, nego se govori da žena ima posebno umijeće da uživa u životu.

Na Biljani Petak počinje da se održava strndžanje, a mogu da učestvuju mladi i stari, očevi i sinovi, majke i djevice, čak i oni koji nisu iz njihovog sela. Sve se to dešava u jednoj pećini koja se nalazi nedaleko od njihovog sela. Noć prije najstariji članovi odlaze u pećinu i pale vatru, kako bi se pećiina mogla barem malo zagrijati.

Ukoliko učestvuju u ovom događaju, svaki učesnik na glavi mora imati masku, kako se ne bi znalo ko je s kim bio. Osim toga, bitno je da svako šapuće ili da malo izmijeni glas. Onda bi se krenula sa akcijom, odnosno svako bi spavao sa svakim, najbitnije je da nekoga dohvate u mraku. Kada se sve završi ljudi bi izlazili iz pećine i ne bi skidale maske dok ne odmaknu, kako se ne bi saznalo ko je bio.

Ovo je jedan jao interesantan običaj koji je poznat svugdje u svijetu, a jako se mlao zna o njemu. Čak se nikada nije oglasila osoba koja je u njemu učestvovala, kako bi ispričala svoja iskustva.