Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Poznato je da već dugo godina u svijetu je zavladao tend da roditelji svojoj djeci kupuju jako skupu obuću kako bih probali da riješe problem “RAVNIH STOPALA”

Prim.Dr.sc .Ljubomir Georgijević,u jednom intervju je rekao svoj stav baš o toj temi.

Njegovo mišljenje o kupovini skupe obuće za djecu Vam prenosimo:

Doktor kaže da je na dječijem odjljenje “INSTITUT BANJICA” radio do kraja svog radnog vijeka.Rekao je da je odradio veliki broj operacija vezanih za djecu i dječija stopala.

On kaže da on kao stručnjak,kao akademik,mora da odreaguje na brojne članke koji su izašli u posljendje vrijeme o obući za malu djecu.

Djeca se rađaju sa stopalima ,gdje taban ima jako debeo masni sloj,što neiskusni pedijatri kako kaže doktor proglašavaju ravnim stoplima.

Takav izgled dječijeg stopala je normalan,jer baš taj masni dio kođe namijenjen da zaštiti dublje slojeve  od raznih povreda u ranom periodu djetetovg života ili nakon što dijete prohoda,pa sve do nekih četri godine njegovog života.

U tom period,dijete staje sa svojom bosom nogom na svaki predmet jer on nema viziju kakav je taj predmet i kako utiče na nas.

On svoj eiskustvo stiče tokom svog života pa do 4 godine,on tačno zna koji predmet je opasan po njega i na koji predmet on ne bih trebao da staje.

Kada dijete prohoda on je stanju i da stane na staklo ili neki predmet koji može da ga povrijedi,i može se desiti da dijete povrijedi baš taj masni dio kože i da ne dođe do dubljih povrijeđivanja noge.

Svi proizvođači se trude da naprave cipele koje imaje “izvajane uloške”koji se jako dobro prilagođavaju nogama vašeg djeteta ili pomažu kod ravnih stopala.Ali baš te cipele koštaju kao su najveći mogući broj.

POSTAVLJA SE PITANJE,ZAŠTO?
Obuća sa uloškom za dijete nije ugodna.Moglo bih se reći da će dijete mlađe kada obuće baš te cipelice reći dai ma osjećaj da mu je cipelama ubačen kamen.
U takvim cipelama,sa anatomskim uloškom,dijete se neće osjećatu ugodno.

Da Vas doktori ne bih zbunjivali a ni ti članak ovaj koji Vm danas donismo,savjetuje Vam doktor,da odete u prvi razred osnovne škole i zamolite svu dječicu da se izuju.Ono što vidite sve će vas šokirati.Skoro da ne postoji dijete koje ima normalnu konfiguraciju stopala.

ZATO VAM PREPORUČUJEMO BEZ IKAKVIH ULOŽAKA!

Za svako dijete je najbilje cipelice koje posjeduju takav oblik da dobro zaštite stopalo od vlage i hladnoće,bez ikakvih dodatnih uložaka.Nego neka obuća bude udobna sa normalnom petom da dijete se osjeća kao da hoda boso po ravnoj površini.
Kada dijete teek prohoda i to bude u kući samo,neka Vaše dijete nosi malene pape koje sulagane.

Kasnije kada dođe do prvih izlazaka u dvorište ili u park još ako je toplo vrijeme,probajte da Vaše dijete bude boso.Doktor savjetuje da cipele djetetu nisu potrebne sve dok dijete samo ne kaže!”STANITE HOĆE LI MENI NEKO U OVOJ KUĆI KUPITI CIPELE”-Našalio se doktor!

Dijete treba da krene nositi obuću tek kada se počne baviti nekim sportom.

PRIM.DR.SC. LJUBOMIR GEORGIJEVIĆ,Specijalista za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju

loading...

Related posts:

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Comments

comments