Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Da se ode u Njemačku želja je mnogim ljudima.Pogotov mladi ljudi koji ne mogu pronaći posao u svojoj rodnoj državi,spas traže u drugim državama.

Mnogi se nadaju da će im porodica pomoći koja već duže živi u Njemačkoj.Pvaj tekst je već objavljen na grupi koja skuplja ljude koji žele da odu iz svoje matične države u inostranstvo da rade.Autorica je Danijela Ivančević.

“Samo ti sine završi školu,odmah pasoš pripremi, i tetka,striko,amidža,strina,ujko,rodica po ocu,vodi sebi u bolji život”

“Nema sine ovdje budućnosti,vidi da su svi bez posla,jedva preživljavaju”

“Ja ću tebe da spasim”

“Ne mogu ja nikada da zaboravim,koliko sam pita pojela kod tvoje majke”

“Vi ste to zaslužili od mene,Boga mi”

Škola je gotova,završena,otišla sam na pijacu,da malo odjeće kupim od mamine djevnice,da me spremi ko insan za novi svijet.Javila sam se svima da sam spremna.

Odgovori su bili raznorazni, evo par primjera:

Odgovori su bili razni:

“Ma šta da ti kažemovdje je sada sve drugačije”

“Da si bogdom tražila prošli mjesec,ovdje su tražili jednu čistačicu,ali već je posao popunjen”

“Da je vrijeme kao onda,onda bih bilo lakše,al sada ovdje svi traže njemački jezik.Hajde nauči pa mi se javi”

“Ima ovdje u jednom selu,traži se čistačica da čisti,ali ne bih tetka tebe tu,žao mi te je jako.Sačekaj ti malo,nešto će se desiti valjda uskoro”

“Slušaj me rode,i ovdje j ejako loše,kriza je zavladala,i ja samo što nisam ostao bez posla,vjeruj da ne znam kako ću se sam snaći”

Hvala Vama porodicu na pokušajima!Razumijem ja Vas sve.Nego slušajte ako je tako,hajte Vi meni onda u Bosnu.Ovdje treba radnika,u rudniku, traži se,dobra je plata,ima se i topli obrok,radi se smjenama, ma sve odlično.

Za smještaj se ne brinite,vi spadajte na krevetu a ja cu na podu.Nećete kod mene biti gladni.Znate,moja mama će da vam spremi pitu onu koju volite.-napisala je djevojka,vidno razočarana!

loading...

Related posts:

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Comments

comments