Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Možemo da kažemo da svake godine je sve poznatija tema u društvu “Kako otiću u Njemačku ili neku drugu evropsku zemlju” !

Znamo da postoje mnoge strane vezane za odlazak iz zemlje.Neki govore kako žele da odu iz svoje države bez obzira na sve,dok drugi govore kako žele da ostanu svojoj državi gdje su rođeni i gdje smo rasli.

Život “preko”je opisala jedna djevojka koja je iz Beograda koja je prošle godine otišla u Njemačku kako bih imala bolji život.

“Otišla sam da živim i radim u Dizeldorf i mogu da kažem da jako dobro živim.Plata mi je do 2.000 eura.Mogu da Vam kažem da imam slobodnog vremena dosta.”

Ja sada imam sedam dana slobodnih.Ovdje je radna sedmica 40 sati,kao i što je u Beogradu ali i državama regiona.Mogu da Vam kažem da su uslovi jako dobri,ali i plate su zadovoljavajuće.Sve se plaća-noćne smjene,praznici,bolovanje.Jedino što je ovdje pravilo jeste ako si duže od 4 sedmice na bolovanju dobiješ 80 posto od plate,ali dobijaš sve potrebne lijekove ali pomoć za njegu,ako si jako teško bolesan.-kaže Milica.

Cijene su ovdje kao i u Srbiji.Ona kaže da trudnice u Njemačkoj dobijaju platu tokom cijelog trudničkog bolovanja ali i da imaju pravo na tri godine odsustva od posla nakon rođenja svakod djeteta.Što se odnosi na život,cijene u trgovinima su slične kao i u Srbiji.Nešto se desi da je skuplje ali i nešto jeftinije.Možemo da kažemo da su režije ovdje skuplje,ali i to zavisi od lokacije.Ako se desi da je stan bliži velikim gradovima onda su i računi mnogo viši.Ja stan od 50 kvadrata plaćam 490 eura.
U cijenu je sve ubačeno osim struje.Struja ovdje košta 50 eura mjesečno.Ako se desi da tokom godine ja potrošim manje,na kraju godine mi vraćaju ukoliko sam pretplatila a ako sam prkeoračila na kraju godine plaćam ja njima.

Da li treba da se ode odavde ili ostane to je za svakog drugačije.Njemačka je drugačije,ali bez razmišjanja možemo da kažemo da je život bolji i lakši ali također da fali sve naše,naše kuće,dvorište,roditelje,rodbine.Možemo da kažemo da to čini naš život tužnim.

loading...

Related posts:

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Comments

comments