Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

U prošlosti,veliki vremenski period se smatrala da kada jedete jaje jako štetie svom zdravlju.Razna istraživanja su pokazala da konzumiranjem jaja dovodite do povišenja holesterola u krvi jer jaje ima veliki nivo holesterola u sebi.

Ali nakon izvjesnog vremena dokazano da je holesterol u jajetu uopšte nije štetan za ljude i njihovo zdravlje.

Jaje sadrži razne vitamine a među njima su vitamin A,D,E,B12,riboflavin i folat,ali pored toga ima u sebi minerale joda,željezo,kalcij,cink i selen.

POGLEDAJTE 5 STVARI KOJE ĆE SE DESITI VAŠEM ORGANIZMU AKO SVOJE JUTRO ZAPOČNETE SA 2 JAJETA ZA DORUČAK.

1. Holin iz jaja poboljšava pamćenje  

Žumance u sebi sadrži holin-koja je ključno amino kiselina koja pomaže za prenos malih nervnih impulsa na osnovu kojeg  pamtimo.Istraživanja su pokazala da određena količina holina u ishrani pomađe kod pamćenja i zog toga imamo sposobnost da brzo odgovoramo.

Imamo primjer:brže će te se sjetit gdje ste ostavili svoje ključeve od auta ili gdje vam se nalazhi mobilni telefon.

2. Lutein iz jaja poboljšava vid  

Istraživanja su također pokazala da su jaja bogata i luteinom,vitamin koji je jako bitan za vid i da se vi očisti i izoštri.Lutein se sam nalazi u očnim zjenicama,štiti mrežnjaču od sunca i naravno smanjuje rizik od katarakte.

3

3. Vitamin D iz jaja pomaže apsorpciji kalijuma  

Jaja u sebi imaju vitamin D koji pomaže kod regulacije kalcija i fosfora u krvi.Kada konzumirate jaje pomažete vašem tijelu da prije prima kalcij,da ojača vaše kosti i naravno najbinije da spriječi osteoporozu.

4. Vitamin B iz jaja utiče na zdravlje kože, kose i jetre  

Kada Vašem tijelu nedostaje folata je jako bitan za žene i za unos vitamina B.Jaja su veliki izbor ovog vitamina.Folat pomaže da se stvaraju amino kiseline koje su jako dobre i bitne sa stvaranje crvenih krvnih zrnaca.

5. Smanjuje se rizik od kardiovaskularnih bolesti  

Veliki broj istraživača iz Kanada su otkrili povezanost između svakodnevnog konzumiranja jaja i smanjivanja rizika od oboljevanja kardiovaskularnih bolesti i nastanka raka.Tajna velika je u žumancu jer on u sebi sadrži dvije bitne antidioksidansa:triptpfan i tirozi.

loading...

Related posts:

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Comments

comments