Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Vjerovatno ste se nekada našli u situaciji u kojoj vam mozak jednostavno zablokira te se nečega ne možete sjetiti ali poslije određenog vremena shvatite u čemu je problem.

Ovaj put smo mi zajedno sa našim paretnerima odlučili da postavimo jedan matematički zadatak u jednoj od srednjih škola i da testiramo inteligenciju ali i znanje učenika.

Zadatak nije bio nešto posebno težak što se tiče matematičkih operacije, svrha je bila da se znaju osnovne stvari kao i raspored radnji u zadatku.

Za ovaj zadatak mnogi smatraju da je jako zanimljiv pa se polemika o njemu vršila i na nekim univerzitetima. Naravno poslije nekog vremena i oni su se dogovorili oko rješavanja ovog zadatka i uspijeli su ga riješiti.

U testiranju koje smo mi obavili u srednjim školama rezultati su bili zanimljivi. Od 100 ispitanik učenika samo jedan učenik je imao tačano urađen zadatak. Navodno ovaj učenik je već dugi niz godina na matematičkim takmičenjima i postiže izvanredne rezultate.

Sada smo odlučili i vama postaviti ovaj zadatak da ga riješite. Ukoliko niste sigurni ni vi rješenje imate ispod.

Ukoliko i vi niste znali riješiti ovaj matematički problem, rješenje je vrlo jednostavno. Operacija koja se prvo obavlja je množenje. A zatim sve ostale matematičke operacije.

Dakle rješenje ovog zadatka je -1.

loading...

Related posts:

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Comments

comments