Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Jeste li do sada imali priliku da vidite maleno voće koje je jako primamljivo na izgled.Liči na šljive ali je narandžaste boje.

To je kumkvat.Ono je inače ako niste znali iz Kine i  spada u cistrus koji se ne mora guliti i on se inača jede sa korociom.Pored toga ima jako čudan ukus i neobičan.

Kumkvat je tada prvi put otkrio britanski botaničar koji se zove Robert Fortune.On ga je donio prvi put u englesku 1846 godine i napisao da je to mala narandža i da je pronašao.Ona od razliku od limuna i narandže,njena kora kumkvata je jako ukusna i cijelo voće može da se iskoristi i da se jede.

Porijeklom je iz Kine,u Kaliforniji raste i na Floridi s emože naći kao i citrusni proizvodi dozrijevaju u zimskim periodima.

Najbitnije da pri kupovini kumkvata gleda da li su plodovi zelene boje.AKo u zelene boji oni su nezreli.Njihov akora treba da bude čvrsta,da sija i da nema na sebi tamnjih mrljica jer to znači da je krenulo da truli.

Njen naziv je još i fortunella.

Na sobnoj temperaturi možete da čuvate i dva do tri daan a kada se nalazi u hladnjaku zatvoreno može da bude do dvije sedmice.

Njen okus je od gorkog do slatkog-kiselog, a kora je jako jestiva i ima u sebi aromatična i u sebi ima dosta aromatičnih ulja.

Jako je dobro da ga koristite u zimskim periodima i jako godi vašem nepcu-Veličina varira od dva do pet centimetara a što je više zrela ima lješi i slađi ukus.

ZAŠTO BI TREBALI DA KONZUMIRATE OVO:

1.Jača imuntet jako puno.

2.Štiti vaše tijelo do karcerogenih napada.

3.Poboljšava vaše srce i vene

4.Štiti od dijabetisa

5.Spriječava uplae u cijelom organizmu

6.Nivo energije jako raste

ONO U SEBIIMA DOSTA VITAMINA C,KAROTENA I ANTIDIOKSANDSIMA.KADA JEDETE SA KOROM VAŠA PROBAVA SE POBOLJŠAVA.

NAŠ SAVJET JE JER SE JEDE SA KOROM DA PRIJE SVAKOG KONZUMIRANJA DOBRO OPERETE!

loading...

Related posts:

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Comments

comments