Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Ono bitno što ovu krvnu grupu razlikuje od druge krvnr gupe jeste ustvari njeni antigeni,odnosno omotači koji se nalaze oko crvenih krvnih ćelija eritrocita koji mogu d apomognu tijelu da prepozna koje su krvne ćelije.

Razlike krvnih grupi,odnosno postojanje četiri bitne krvne grupe A,B,AB,0 i da to ima veze sa evolucijskom prednosti.

 

Australijski doktor Karl Landštajner je 1900.godine otkrio da postoje tri krvne gupe i to A,B, I .To je tada bez sumnj bilo ogromno otkriće pa je Landštajner 1930.godine osvojio Nobelovu nagradu za jako veliko dostignuće u medicini.

Nakon nekoliko godina poslije otkrivena je i AB grupa.

 

Ako pacijent ima krvnu grupu A i ptimi tranfuziju krvi donora od krvne grupe B,antitijela u pacijentovom organizmu će automatski da odbiju primjljenju krv jer im ona nikako ne odgovara.

Tada se stvara veliki problem da bih moglo doći do zgrušavanja krvi što može u velikoj mjeri da ugrozi i život pacijenta.

Dva glavna su antigena koji se okružuje oko eritrocita i oni se zovu A i B.Ako je vaša krvna grupa AB u vašem tijelu se automatski nalaze i A i B antitijela.

Nultoj krvnoj grupi u tom slučaju nedostaju antitijela A I B radi čega svi pacijenti koji imaju krvnu grupu 0,njihova antitijel će da napadnu antitijela krvne grupe A i B prilikom tranfuzije.

Radi ovog slučaja osobe sa krvnom grupom 0 mogu da prime samo krv od iste krvne grupe.

 

Krvna grupa A je u biti najstarija krvna grupa a sve ostale krvne grupe su u biti nastale kao i rezultati mutacije koja je bila potrebna kako bih ljudi preživili odnosno kako bih se oduprli drugim bolestima.Tako je prije pet miliona godina nastala krvna krupa 0 a nakon toga dolazi do pojave krvne gupe B.

loading...

Related posts:

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Comments

comments