Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Veliki broj nas gotovo uvijek ima dilemu šta će spremati za ručak ili večeru. Međutim što se tiče doručka pa to nekako i ne bi trebao predstvaljati problem.

Svi znate da je doručak najvažniji obrok ali i pored toga nekada i ne obraćate pažnju na to. Na osnovu ankete velika većina vas je odgovorila da za doručak najviše jede jaja. A pogledajte kakav otisak ona ostavljaju na naš organizam.

Najprije ona mogu dovsti do povećanja holesterola jer se u njima nalazi visok nivo holesterola. Pored toga jaja posjeduje u sebi dosta vitamina ali i minerala.

Ali da li ste se ikada zapitali kakav učinak ostavljaju jaja na naš organizam nakon doručka. Sada vam mi donosimo 5 stvari koje vam se mogu desiti konzumiranjem jaja ujutro.

1. Holin iz jaja poboljšava pamćenje  

Žumance u sebi sadrži holin-koja je ključno amino kiselina koja pomaže za prenos malih nervnih impulsa na osnovu kojeg  pamtimo.Istraživanja su pokazala da određena količina holina u ishrani pomađe kod pamćenja i zog toga imamo sposobnost da brzo odgovoramo.

Imamo primjer:brže će te se sjetit gdje ste ostavili svoje ključeve od auta ili gdje vam se nalazhi mobilni telefon.

2. Lutein iz jaja poboljšava vid  

Istraživanja su također pokazala da su jaja bogata i luteinom,vitamin koji je jako bitan za vid i da se vi očisti i izoštri.Lutein se sam nalazi u očnim zjenicama,štiti mrežnjaču od sunca i naravno smanjuje rizik od katarakte.

3

3. Vitamin D iz jaja pomaže apsorpciji kalijuma  

Jaja u sebi imaju vitamin D koji pomaže kod regulacije kalcija i fosfora u krvi.Kada konzumirate jaje pomažete vašem tijelu da prije prima kalcij,da ojača vaše kosti i naravno najbinije da spriječi osteoporozu.

4. Vitamin B iz jaja utiče na zdravlje kože, kose i jetre  

Kada Vašem tijelu nedostaje folata je jako bitan za žene i za unos vitamina B.Jaja su veliki izbor ovog vitamina.Folat pomaže da se stvaraju amino kiseline koje su jako dobre i bitne sa stvaranje crvenih krvnih zrnaca.

 

5. Smanjuje se rizik od kardiovaskularnih bolesti  

Veliki broj istraživača iz Kanada su otkrili povezanost između svakodnevnog konzumiranja jaja i smanjivanja rizika od oboljevanja kardiovaskularnih bolesti i nastanka raka.Tajna velika je u žumancu jer on u sebi sadrži dvije bitne antidioksidansa:triptpfan i tirozi.

loading...

Related posts:

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Comments

comments