Očekuje nas najhladnija zima u zadnjih 100 godina: U januaru će biti najgore, pucaće stakla na autima: Drhtaćemo na strašnim minusima, a snijega će biti do koljena – Alternativa

Očekuje nas najhladnija zima u zadnjih 100 godina: U januaru će biti najgore, pucaće stakla na autima: Drhtaćemo na strašnim minusima, a snijega će biti do koljena

Meteorološka služba po imenu Accu Weather je objavila na svojim stranicama za sada jednu dugoročnu prognozu za nadolazeću zimu koja je pred nama. Dok se u Velikoj Britaniji i Skandinaciji i ostatku sjeverne Evrope očekuju jake oluje ali i jaka zima. Po svemu sudeći zima na Balkanu i o ve godine će da bude blaga, bez velikih minusa i oscilacija. Dok je u većini Evrope kako se očekuje jaka zima, puna snijega i hladnih valova, a Balkanski poluotok ovaj put se spasio.

Ono što se očekuje jeste da bi cijela regija mogla da ima duga, suha i pored svega toga i topla razdovlja koja će na nekim mjestima biti praćena olujom koja bi bila sedam dana pa nakon toga bi došlo toplo razdvolje na dvije ili tri sedmice. Učestale oluje kao i jako nevrijeme ne očekuje se ni na Jadranu.

Prema prognozama, očekuje se i okudna snježna sezona i na planinama. Najoštrija zimska hladnoća će da zahvati istočnu Evropu ali i istočnu Skandinaviju.

Kratki valovi hladni se očekuju u decembru ali prava zima će da se desi tek kasnije tokom sezone.

Naime, najviše snijega ali i hladnog vremena se očekuje krajem decembra i početkom januara na područjima od Finske do Ukrajine. Obilni snijeg se očekuje na tom području sve do februara.