OVO JE GLAVNI UZROK RAZORNIH ZEMLJOTRESA: Slijedi haos! – Alternativa

OVO JE GLAVNI UZROK RAZORNIH ZEMLJOTRESA: Slijedi haos!

Balkan inače važi za jednu od najtrusnijih područja u Evropi, pogotov kada se pogledaju zemljotresi koji su se desili u Albaniji, Bosni i Hercegovini kao i Grčkoj to ne treba da vas čudi ni ti iznenađuje. Možete da vidite koliko su česti zemljotresi na Balkanu nego u drugim dijelovima Evrope. To se može vidjeti na mapama tektonskih aktivnost. Zemljotresi na Balkanu se inače dešavaju iz nekoliko razloga i to radi interkacija tektonskih ploča koje se dešavaju ispod samog Jadranskog mora gdje se nalazi i ta granica odnosno ploča koja povlači jednu prema drugoj, ili ispod drugoj.

Na tim mapama tektonskih ploča može se vidjeti kako se Afrička i Euroazijska ploča sudara i to u Jadranskom moru kod samog Balkana. ova granica ustvari predstavlja granicu tektonskih ploča koja se počinje javljati gdje se dvije ploče u tom trenutku počinju sudarati ili se zbijaju jedne uz drugu. Dešava s enekada da jedna ploča počinje da potkopova ispod druge i tada one prelaze jedne preko druge.

-Postoji činjenica da Afrička tektonska ploča se podvlači ispod Euroazijske i to stvara pojavu zemljotresa ali ima i neki sistem manjih tektonskih ploča koje se nalaze i tako stvaraju zemljotrese u zonama gdje su dosta veće i to se može vidjeti na prostoru Grčke, Albanije, Sjeverne Albanije.

-Jadransko može leži na Jadranskoj tektonskoj mikroploči i tada se odvaja od Afričke ploče.

  • Kada se govori o Albanskim obalama ona je u evropskom regionu uvijek bila sizmološki ugrožena. Afrička ploča se za svaku godinu pomjera za nekoliko milimetara i to u pravcu Evrope.