SIMPTOMI OPASNE BOLESTI NA JEZIKU: Ako primijetite ovo u ustima, TO JE ALARM ZA UZBUNU, HITNO doktoru dok NIJE KASNO – Alternativa

SIMPTOMI OPASNE BOLESTI NA JEZIKU: Ako primijetite ovo u ustima, TO JE ALARM ZA UZBUNU, HITNO doktoru dok NIJE KASNO

Rak jezika je vrlo česta bolest oralnog karcinoma ili pak karcinoma usta te se obično počinje javljati i razvijatu u skvamoznim ćelijama koje s enalazi na površini jezike i koje su vidljive golim okom.

Ovo strašno oboljenje najprije zahvata prednji dio jezika a rak na zadnjoj strani jezika koji se pojavi se naiva orofaringealni karcinom.

SIMPTOMI RAKA JEZIKA KOJI UKAZUJU NA TO SU:

-Jak bol u vilici ili grlu

-Jaka bol tokom gutanja hrane

-osjećaj da vam stalno nešto stoji u grlu

-stalni osjećaj ukočenisti vilice

-veliki problemi tokom gutanja i žvakanja hrane

-bijeli ili crveni mjehurići na jeziku ili ustima

-Čir na jeziku koji nikako ne prolazi.

-dosta bubuljica u ustima

-krvarenje iz jezika ili neke čudne izrasline

Ova bolest s ezna najčešće da javi kod ljudi koji su pušači, kod osoba koji jako često konzumiraju alkohol ili jedu jako malo voća i povrća te im je ishrana inače zasnovana samo an crvenom mesom. Oboljele od humanog papiloma virusa, osobe sa genetskim predispozicijama i osobe koje su ranije imale neki vid karcinoma najćešće karcinom skvamoznih ćelija.

Kao jedan vid liječenja prvenstvno i uglavnom se primjenjuje i preporučuje oprecija kojom se uklanja dio jezika ili pak cijeli jezik a to je glosekomijom a zatim se dobija određena terapija za liječnje.